Æg og sundhed

Ægget er en lille pakke, der indeholder alt hvad der skal til, for at skabe en kylling. Derfor er ægget også en af de få fødevarer, der indeholder næsten alle de næringsstoffer, vores krop skal bruge for at fungere. Næringsstoffer kan opdeles i mikro- og makronæringsstoffer, hvor mikronæringsstoffer henviser til vitaminer og mineraler, mens makronæringsstoffer henviser til fedt, protein og kulhydrat.


Æg og protein

Æg er rigt på protein, som er en af kroppens byggesten. Kroppen bruger protein til at opbygge celler i muskler, knogler og indre organer og til at opbygge vigtige stoffer som hormoner og enzymer. Kroppen nedbryder og genopbygger proteiner døgnet rundt, og det er derfor nødvendigt at indtage protein dagligt – og helst i alle måltider. Her er æg en rigtig god kilde, da det kan indgå i kosten på mange forskellige måder i løbet af dagen. Og træner du, og der ekstra meget grund til at spise æg, fordi protein der er med til at genopbygge fibrene i musklerne, som bliver nedbrudt under træning.

Protein og mæthed
Proteinrige fødevarer mætter godt, sammenlignet med proteinfattige fødevarer. Derfor kan det være gavnligt at spise en proteinrig kost med f.eks. æg, da det vil bidrage til en langvarig og god mæthed - hvis du altså sørger for at fordele dit proteinindtag løbende over dagen. Og du kan med ro i maven spise æg hver dag. Det er nemlig en myte, at æg øger risikoen for forhøjet kolesterol, hjertekarsygdomme eller diabetes.


Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler bidrager, i modsætning til makronæringsstofferne; fedt, protein og kulhydrat, ikke med energi til kroppen. De to grupper af mikronæringsstoffer er derimod vigtige for at sikre, at kroppen fungerer optimalt. Der findes en række forskellige vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for - alle i forskellige mængder. De har alle sammen forskellige egenskaber og virkninger, og kan derfor ikke erstatte hinanden. En sund og varieret kost kan opfylde alle disse behov - og her er det særligt relevant at få ægget ind i billedet.

Ægget er nemlig en unik pakke af næringsstoffer, da det indeholder næsten alle de vitaminer og mineraler som kroppen har brug. For hele tolv af mikronæringsstofferne er indholdet så højt, at ægget kan kaldes rig på og kilde til stofferne, idet henholdsvis 30 % og 15 % af den anbefalede daglige mængde dækkes.

Tabellen viser disse tolv vitaminer og mineraler, og hvor stor en procentdel af det anbefalede daglige indtag, der dækkes ved indtag af 100 g æg:


Æg og D-vitamin

Vitamin D er et fedtopløseligt vitamin, der primært dannes i kroppen når solens UV-stråler rammer huden. Vitaminet er vigtig for kroppens vedligeholdelse af skelettet, da det hjælper på optagelsen af calcium og fosfat fra tarmsystemet, der sikrer funktionen af nerver, muskler og knogler. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed og kan i svære tilfælde give muskelsmerter og svage muskler.

Om sommeren syntetiseres D-vitamin på denne måde i en tilstrækkelig grad, men danskerne har brug for supplement gennem kosten i vinterhalvåret. Æg har et højt indhold af D-vitamin: 100 g. æg indeholder 3,2 µg af vitaminet, svarende til 2 µg pr æg. Referenceindtaget af D-vitamin er 5 µg pr dag for både mænd og kvinder, men store dele af befolkningen indtager for lidt. Vitaminet findes udelukkende i blommen, og det er derfor vigtigt at spise hele ægget for at udnytte alle æggets næringsstoffer.

Regelmæssigt indtag af æg kan derfor være en god måde at sikre et stabilt indtag af vitaminet. Ved indtag af 100 g. æg dækkes ca. 60% af kroppens daglige behov for vitaminet og ægget gør sig derfor fortjent til den EU-godkendte ernæringsanprisning: ”Rig på D-vitamin”.


Æg og kolesterol

Der har tidligere floreret mange myter om, at æg skulle medføre forhøjet kolesteroltal. Men en status artikel i Ugeskrift for Læger konkluderer, at der ikke længere er videnskabeligt belæg for at sige, at de kolesterolrige æg øger blodets kolesterolindhold og giver risiko for hjerte-kar-sygdom.

Artiklen "Fedtstoffernes betydning for forebyggelse af hjerte-kar-sygdom i Danmark" er blevet til i et samarbejde mellem Arne Astrup (Institut for Idræt ogErnæring, Det Natur og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet), Mogens Lytken Larsen (Hjertemedicinsk Afdeling B, Odense Universitetshospital), Steen Stender (Klinisk Biokemisk Afdeling, Gentofte Hospital)  & Jørn Dyerberg (Unilabs A/S).

Om æg står der blandt andet, at de er en kilde til mættet fedt, da 32% af fedtindholdet er mættet. Danskerne spiser i dag i gennemsnit en sjettedel æg dagligt, og i en rapport fra Fødevareinstituttet fra 2011 fandt man, at vi godt kunne spise seks gange så mange æg uden at få en øget CVD-risiko. I en metaanalyse fra 2013 bekræftes denne konklusion. Der er således belæg for, at selvom et øget indtag af æg vil øge indtaget af mættet fedt, er der ikke tegn på, at det vil føre til øget CVD-risiko.

Hvis du vil læse mere, kan du her finde hele artiklen fra Ugeskrift for Læger.